Prispel je rjoveči tiger


Datum objave:

Ste že slišali zvočnike PMC? Ekskluzivno predstavljamo PMCjev nov referenčni 3-sistemski samostoječ zvočnik: fact.12. Naš demonstracijski par je odet v tigrasto ebenovino.

PMC je s serijo Fact želel zgraditi brezkompremisen zvočnik v okviru omejitev in smernic, ki jih narekujeta moderni dizajn in moderni bivanjski pogoji. Praktično so želeli zgraditi zvočnik brez ozira na ceno komponent. Prostora za izboljšavo dvosistemskega zvočnika fact.8 ni bilo videti, zato so se odločili za trosistemsko rešitev v obliki fact.12. Ko so se odločili izdelati povsem nov nizkotonec, so posledično ustvarili tudi nov, primeren srednjetonec. Visokotonec je isti kot pri fact.8, vendar je njegova obremenitev in posledično distorzija manjša: pri fact.12 igra nad 4kHz, pri fact.8 pa nad 1,7kHz. Uporabljena je tudi ATL tehnologija, ki je tokrat v "visoko-kompresijski" izvedbi, prenosni tunel (transmission line) znotraj zvočnika je ožji in tlak za driverji večji.

Fact.12 je prvi zvočnik, pri katerem je bila uporabljena čisto nova laserska tehnologija meritev imenovana Rapid Acousto-Optic Scanning, kjer so namesto laserske inferometrije naredili visokoresolucijske skene zvočnega polja in s tem izboljšali zvočno disperzijo. 

Tehnične lastnosti zvočnika fact.12

Crossover Frequency 400Hz, 4kHz
Dimenzije višina: 1110 mm + 25 mm nogice
širina: 168 mm + 100 mm ingot nogice
globina: 420 mm + 23 mm priključni
Driverji LF 2 x fact 140 mm
MF 1 x 50 mm
HF 1 x 19 mm
 ATL™ dolžina 3,3 m 
 Frekvenčni odziv 26 Hz - 30 Hz 
 Impedanca 8 Ohm 
 Občutljivost 84 dB / 1 W / 1 m 
 Teža 20.0 kg 

Finiši

Pri izbiri ohišja zvočnika, se lahko odločite med 4 možnostmi: tigrasto ebenovino, hrastom, grafiten topol in amarone (amarone je bogato rdeče suho italijansko vino).

fact.12.finishes

 

Nagrade

HiFi news pravi: "No compromise Three-way",
"Stupendous soundstage - A speaker that really did produce a lifelike stereo soundstage with a huge width that that seemed to extend well beyond the speakers and fill the room’s back corners.",
It was the sheer bass clarity that helped to convey the booming weight of Muddy’s voice, and also the top-to-bottom authority of his acoustic guitar."," With the classic PMC virtues of transparency and excellent imaging, a beguiling mid leads seamlessly to a fast, clean and powerful bass - Well worth seeking out"
reviews hifinews hc
HiFi news, 1.11.2013, Steve Harris