Vpeljevanje kablov v sistem


Datum objave:

Po internetu krožijo govorice, da je treba tudi kable vpeljati v sistem, da jih je treba priključiti in počakati, da se njihovi atomski delci poravnajo in porazporedijo in dogovorijo, kako najbolj učinkovito prenesli signal. Je kaj znanosti v tem?

Znanost in električni inženirji se strinjajo, da za take trditve ni najmanjšega znanstvenega dokaza in kar je hujše, niti najmanjše znanstvene meritve. Na žalost so se trditve o vpeljevanju kablov izkazale za neresnične. Ne smemo pozabiti, da avdio signal potuje kot izmenični tok, njegova grafična predstavitev je sinusoida in iz vidika elektronov, se izmenični tok obnaša efektivno tako kot bi se naključno spreminjajoč se tok. Nobeni atomski delci se ne morejo "poravnati" na naključni signal drugače kot pa da so sami naključni. "Vpeljevanje kablov" ni niti dokazan niti izmerjen fenomen. Občutek spremembe, ki nastane s časom, se mora pripisati placebo efektu: če iz dneva v dan pričakujemo spremembo, jo bomo prej ali slej tudi slišali.

Nismo pa prepričani, kako, če sploh, zvijanje kabla vpliva na njegove slušne/tehnične karakteristike. Več o tem kdaj drugič. 

V kateri tabor pa vi spadate? Pro- ali anti- vpeljevanju?