Pravila postavitve zvočnikov


Datum objave:

Pri umestitvi zvočnikov v poslušalnico se srečujemo z nekaterimi očitnimi in nekaterimi manj očitnimi pravili in kompromisi. Večji kot so zvočniki, zahtevnejše je zanje najti idealni prostor.

  1. Prvo pravilo pravi, da je modro postavite zvočnike stran od vrat in oken. Prav tako nočemo, da ovirajo naš pogled na ekran/platno.

    Vir: Giphy


  2. Drugo pravilo je fizikalne narave: po principih akustike je nespametno postaviti zvočnike blizu stene ali v kot. Zvočniki, ki so postavljeni preblizu sten, nesorazmerno ojačajo nizke tone in lahko povzročajo neželjene resonance. 

    Vir: Giphy


  3. Levi in desni zvočnik ne smeta biti preveč skupaj, idealno bi bila njuna razdalja vsaj meter in pol, iz vidika glavnega poslušalca pa naj sta 45° do 60° narazen. Zvočnika, ki sta preblizu, bosta uničila občutek gibanja in zvočno sliko, tj. občutek, da zvok različnih inštrumentov prihaja iz različnih mest.

    WallOfSound.jpg

  4. Obrnjena naj sta v smeri vseh poslušalcev. Zvok, ki pride do poskušalcev, je vsota direktnega zvoka in odbojnega zvoka. Odbojni zvok je zvok, ki se odbije od stene preden prispe do poslušalčevih ušes. Toda pozor: če bomo usmerili zvočnike direktno v ušesa glavnega poslušalca, bomo vsem ostalim bolj poslabšali zvočno izkušnjo kot bi bilo potrebno, če bi zvočnika usmerili proti vsem poslušalcem.

    hearing-aid.gif

  5. Če imate tudi sredinski zvočnik, je zanj idealno mesto v višini ušes direktno pred slušno pozicijo, vendar to pozicijo ponavadi zavzema ekran/platno. Če imamo akustično transparentno platno in dovolj prostora za platnom, lahko ta zvočnik postavimo za platno. Sicer ga lahko postavimo pod ekran/platno in ga nagnemo nekoliko navzgor, da zvok iz njega cilja naša ušesa. Pri tem je priporočljivo, da ostane višinska razdalja med stranskimi in centralnim zvočnikom manjša od 60 cm, sicer bo zvok, ki bo šel od leve proti desni, potoval tudi od gor navzdol.
  6. Za visokotonec pa je priporočljivo, če je njegova višina nekje blizu višine ušes. Zato se za majhne zvočnike (nižje od 1m) priporoča uporaba trdnih podestov.

    postavitev-zvocnikov.jpg