5 pogostih napak pri vzpostavitvi domačega hifija


Datum objave:

Vas zanima, če se niste pri postavitvi svojega hifi sistema s čim prekršili? Preberite si našo statistiko petih pogostih napak pri vzpostavitvi domačega hifi kina. 

  1. Testirajte doma!

    Ljudje včasih pozabimo, da pri sistemu domačega hifija in domačega kina sestavljamo "sistem". Sistem je entiteta, ki je zgrajena iz posameznh enot, in te posamezne enote morajo med sabo uspešno sodelovati, če želimo, da tvorijo vrhunski sistem. Nekatere kombinacije naprav se preprosto zlijejo v enoto, druge rabijo nekaj pomoči (oglejte si Devialetov SAM sistem - ojačevalec svoj output prilagaja izbranim zvočnikom). Nekateri zvočniki rabijo močne ojačevalce, da izstopajo, drugi v podrobnostih prikažejo vsak detajl na predvajajočem posnetku, vsako intrigantno posebnost v zvoku in vsako napako na slabo posnetem CDju.

    BMC Labs at TIFF Bell Lightbox
    "BMC Labs at TIFF Bell Lightbox" od Canadian Film Centre, licenca: CC BY 2.0
  2. Pri postavitvi se ravnajte glede na funkcionalnost in ne glede na izgled.

    Ne postavite tehnologije tja, kjer najbolje izgleda, ampak tja, kjer najbolje deluje. Če postavite zvočnike ob steno ali v omaro, bo to vplivalo na njihove performance, če se bo streamer redno pregreval, boste zmanjšali njegovo življensko dobo.

    body builder
  3. Ne preskočite kalibriranja!

    Večino novih naprav je koristno najprej kalibrirati. Zvočnike je potrebno umestiti v prostor, televizorji ponujajo nešteto nastavitev, podobno kot subwooferji. Igrajte se z nastavitvami, izberite različne kombinacije in jih testirajte in primerjajte med sabo.

    Sound Design for Visual Media’s New Digidesign ICON Dual-Operator System
    "Sound Design for Visual Media’s New Digidesign ICON Dual-Operator System"
    od Vancouver Film School, licenca: CC BY 2.0
  4. Kabli vplivajo!

    Kakorkoli se kable pogosto omalovažuje, je še vedno res, da vplivajo na vaš domači hifi kino sistem. Preprosto pravilo je, da boste s kvalitetnimi kabli dosegli kvalitetne rezultate, res pa je, da sama cena kablov ni nikakršna garancija kvalitete. Še bolj nevarno pa je dejstvo, da ime znamke na kablu pravtako ni zagotovilo kvalitete. Podjetja obdržijo ime tudi, ko zamenjajo glavne inženirje ali preselijo proivodnjo na Kitajsko. Kabli so pomembni, vendar vam ne morejo nadomestiti dobrih zvočnikov niti dobrega televizorskega sprejemnika.

    Sound Design for Visual Media’s New Digidesign ICON Dual-Operator System
    "Climbing Mt. Lemmon" od Kevin Dooley, licenca: CC BY 2.0
  5. Rezultat ne more biti čistejši od vira!

    Ko končno vzpostavite svoj popoln domači hifi kino, ki ste ga uspešno kalibrirali in nastavili in integrirali v svoje sobane, ne naredite napake, da poskušate predvajati svoj star mp3 posnetek, ki ste ga posneli leta 1994. Vaš sistem bo vedno predvajal točno tisto, kar mu kot izvor podatkov določite. Ne sprijaznite se s slabo presnetimi mediji! Če se v Cankarjevem domu in v Koloseju ne sprijaznite z drugorazrednimi posnetki, ni razaloga, da bi na svojem vrhunskem sistemu predvajali smeti. Umetnike, ki ustvarjajo filme in glasbo, je najlažje ceniti, če njihovo delo poslušamo/gledamo kot da je zaigrano v živo.

    Vir: Giphy